Klimaatcommissaris Cañete laat zich inpakken door olielobby

CC-BY 2.0: Matt Brown, bron: https://www.flickr.com/photos/londonmatt/4203327856

Eurocommissaris Cañete laat zich inpakken door de olielobby, stelt de SP. Die opvatting wordt bevestigd door het rapport “Cooking the Planet” van lobbywaakhond Corporate Europe Observatory. Daaruit blijkt dat verantwoordelijke Eurocommissarissen Cañete en Šefčovič vier keer zo vaak spreken met lobbyisten uit het bedrijfsleven als met burgers en lobbyisten van maatschappelijke organisaties. Bovendien wordt de hoofdmoot gevormd door de fossiele brandstofindustrie, het voormalige werkterrein van de Spanjaard Cañete.

SP-er Anne-Marie Mineur, die namens het Europees Parlement zal deelnemen aan de klimaatconferentie, vindt het verontrustend dat de Eurocommissarissen zo veel tijd besteden aan de sector die de grootste veroorzaker is van klimaatverandering, terwijl er nauwelijks wordt gesproken met ondernemingen die zich bezighouden met duurzame energie, laat staan met maatschappelijke organisaties. Mineur: “Dit is precies waar we bang voor waren toen Eurocommissaris Cañete aantrad, met zijn sterke verwevenheid met de energiesector. Tot 2011 was hij bestuursvoorzitter van twee oliebedrijven die opgericht zijn door de familie van zijn vrouw. Hij heeft weliswaar zijn aandelen verkocht maar tot op heden zit zijn zwager nog op de voorzittersstoel.”

Mineur dringt er middels vragen bij de Commissie op aan om de richtlijn te hanteren die het Parlement voorstelde aan de organisatie van de klimaatconferentie: geef alle belanghebbenden gelijke toegang. Mineur: ”Bij zijn aantreden beloofde Commissievoorzitter Juncker dat de Commissie het goede voorbeeld zou gaan geven op het gebied van lobbyisme. Dit is zijn kans om dat waar te maken.” Anne-Marie Mineur zal in Parijs alle middelen aangrijpen om de activiteiten van lobbyisten voor iedereen transparant te maken, en om zo veel mogelijk deuren open te krijgen die voor anderen gesloten blijven.

Betrokken SP'ers