nieuws

Ulenbelt: Onrechtvaardige WW-regel moet van tafel

Paul Ulenbelt

Door een nieuwe rekenmethode van minister Asscher krijgen werknemers die niet het hele jaar gewerkt hebben ineens een lagere WW-uitkering. Mensen die vanuit de WW of ziektewet aan het werk gaan, seizoenswerkers of flexkrachten worden geconfronteerd met de nieuwe regel. Die kan leiden tot bijna een halvering van de uitkering. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt heeft geen goed woord over voor deze onrechtvaardige maatregel. Hij wil dat hij met terugwerkende kracht ongedaan wordt gemaakt. 

Mensen konden er tot 1 juli vanuit gaan dat zij een uitkering zouden krijgen van 75% en later 70% van het verdiende loon. Ulenbelt: ‘Het is vals van de minister om dit recht ineens af te pakken. Minister Asscher had beloofd de hoogte van de WW-uitkering niet aan te passen. Dat doet hij op slinkse wijze nu toch. Daarom zal ik voorstellen om de regels aan te passen zodat niemand hier de dupe van wordt. Dit zal tijd kosten. Daarom moeten gedupeerden de mogelijkheid krijgen om een voorschot te ontvangen van het UWV. Niemand mag in financiĆ«le problemen komen door deze fout van Asscher.’ 

Tot 1 juli werd de hoogte van de WW bepaald door het verdiende loon te delen door het aantal gewerkte dagen. Door de nieuwe rekenmethode wordt per 1 juli het verdiende loon gedeeld door 261 dagen, of dat aantal dagen nu gewerkt is of niet. Iemand die minder dan 261 dagen heeft gewerkt, en dus minder loon ontvangt, krijgt een lagere WW-uitkering dan voorheen.

Betrokken SP'ers