nieuws

Roemenië toont schrikbeeld TTIP-verdrag

Protest voor Rosia Montana in Boekarest

De mini-reportage die RTL-Z afgelopen maandag uitzond over de strijd om een goudmijn in Roemenië, schetst andermaal de grote bedreiging die het arbitragesysteem ISDS vormt voor de democratie, de rechtstaat en het milieu, stelt SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur. Mineur wil van Eurocommissaris Malmström weten of dergelijke zaken in de toekomst nog mogelijk zijn, hetzij onder de arbitrageplannen in het geplande verdrag met Canada, hetzij onder de nieuwe arbitragevariant waarover de EU onderhandelt met de Verenigde Staten.

De reportage toont de zaak die het Canadese bedrijf Gabriel Resources via een filiaal op Jersey heeft aangespannen tegen de Roemeense staat omdat die de toestemming had ingetrokken om een goudmijn te exploiteren. De bevolking had zich met succes verzet tegen die plannen vanwege de grote schade aan het milieu en de leefomgeving die de activiteiten van het bedrijf zou aanrichten. De claim kan oplopen tot 4 miljard dollar. 

Mineur: “We hebben te maken met een bedrijf dat gigantische winsten denkt te maken ten koste van de bevolking en het gebied in de verre omgeving van het dorpje Roșia Montană. Over vijftien jaar is de mijn leeg, en dan is het gebied tot in lengte van jaren vergiftigd door de cyanide waar het bedrijf mee werkt. Begrijpelijk dat de bevolking zich daartegen verzet, en goed dat de overheid luistert naar het verzet. Maar het is natuurlijk belachelijk dat het bedrijf nu een claim in kan dienen om een schadevergoeding te krijgen voor de winst die ze hadden kunnen maken. Los van het feit dat er nu eenmaal zoiets bestaat als bedrijfsrisico, is het bedrag belachelijk hoog. 4 miljard dollar is gelijk aan het onderwijsbudget van het land. Het machtsmiddel dat het bedrijf daarmee in handen krijgt, is veel te groot. ISDS is een bedreiging voor de democratie, en we moeten daar niet aan beginnen.”

Betrokken SP'ers