nieuws

Kox: 'Zij die eerder zaten te slapen, schrikken nu wakker'

'Politici die nu roepen dat de hele wereld naar Europa vlucht en dat we dat niet aankunnen, veroorzaken paniek in plaats van problemen aan te pakken. Terwijl ze gekozen zijn om vooruit te kijken, hadden ze hun ogen dicht toen elders de vluchtelingen binnenstroomden door oorlog en ander onrecht. In Jordanie, in Libanon, in Turkije, in Kenia. Ze gaven niet thuis toen daar geld tekort was om fatsoenlijke opvang te garanderen, voor water, eten, onderdak en onderwijs. Daardoor trekken mensen nu verder, op zoek naar veiligheid en zekerheid. Een kleine minderheid van de 60 miljoen vluchtelingen wereldwijd wil Europa binnen. En zij die eerder zaten te slapen, schrikken nu wakker en willen een hek om Europa zetten. Ik zou zeggen: ga je werk eens doen in plaats van mensen bang te maken.' Aldus SP-senator Tiny Kox deze week in Brussel tijdens het jaarlijkse informele overleg van de fractievoorzitters van Europees Parlement en Raad van Europa.

Aan het gesprek in Brussel namen naast de fractievoorzitters ook de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schultz, en de president van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa, Anne Brasseur, deel. Beiden benadrukten het belang van goede relaties tussen Europa's grootste en Europa's machtigste verdragsorganisatie. Alle landen van de Europese Unie zijn lid van de Raad van Europa en de EU financiert heel wat programma's van de Raad van Europa in niet-EU-landen en de directe omgeving, waarmee de Raad van Europa samenwerkt. Die programma's richten zich op verbetering van de rechtsstaat, de mensenrechten en de democratie in die landen. 

Van eensgezindheid over hoe de grote problemen van het moment aan te pakken, blijkt vooralsnog geen sprake. Conservatieve en rechtse fracties leggen de nadruk op het weren van vluchtelingen, waar andere fracties de noodzaak zien van fatsoenlijke opvang. SP-senator Kox, voorzitter van de linkse fractie in de Raad van Europa, wees erop dat er daarnaast veel meer aandacht gegeven moet worden aan het stoppen van oorlogen die mensen op de vlucht jagen. Voor Syrie moet er samengewerkt worden met Rusland, en dat geldt ook voor een andere chaos die dreigt in Oekraine, waar de rechtsstaat feitelijk niet meer functioneert: 'Zolang we Rusland negeren, kunnen we de chaos niet bezweren. En EU en Raad van Europa moeten ook meer aandacht geven aan het toenemend geweld in Turkije. Als het daar uit de hand loopt, zullen nog meer vluchtelingen vandaar naar ons komen. Vandaar mijn oproep: laten we stoppen met paniek schoppen en gaan doen waar we voor zijn gekozen: problemen voorzien en tijdig aanpakken.' 

Betrokken SP'ers