nieuws

Mineur: Europarlement negeert maatschappelijk protest tegen TTIP

TTIP-demonstratie, Dam Amsterdam, 23 mei 2015. Foto: Elton Wollenberg.

Vandaag stemde de Handelscommissie van het Europees Parlement over onderdelen van het handelsverdrag waarover de Europese Commissie onderhandelt met de Verenigde Staten. Ondanks de grote maatschappelijke weerstand tegen het geschillenbeslechtingssysteem (ISDS) is de Handelscommissie hier in beginsel toch mee akkoord gegaan. Met name het feit dat de sociaaldemocraten hebben ingestemd met het omstreden ISDS is de SP een doorn in het oog. Over twee weken wordt de resolutie voorgelegd aan het hele parlement.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur is lid van de Handelscommissie: “De resolutie noemt weliswaar de beperkte voorstellen die commissaris Malmström doet om kleine wijzigingen aan te brengen in ISDS, maar zelfs die uitspraken blijven wollig en open voor allerlei interpretatie. Ook de groeiende kritiek over het overlegplatform waarin het bedrijfsleven op de eerste rang zit bij het beoordelen van nieuwe regels, is nauwelijks overgenomen. De Handelscommissie laat zich hiermee van zijn slechtste kant zien.”

Mineur wijst op de groeiende kloof tussen het Europarlement en de geluiden uit de samenleving: “Onder de bevolking groeit het verzet tegen de manier waarop dit verdrag democratische zeggenschap weggeeft aan multinationals en advocaten, en regels over voedselveiligheid, milieu en vakbondsrechten op de helling zet. Het is duidelijk dat de Handelscommissie zich volstrekt niets aantrekt van die bezorgdheid. Afgelopen weekend nog gingen wereldwijd honderdduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen dit verdrag. Ook de 150.000 reacties op de publieke consultatie over ISDS en de bijna 2 miljoen mensen die hun handtekening hebben gezet onder het burgerinitiatief www.stop-ttip.org worden hiermee genegeerd.”

Mineur roept burgers op om van zich te laten horen en daarmee druk te zetten op hun volksvertegenwoordigers.  Op 10 juni stemt het Europarlement in zijn geheel over de resolutie. 

Betrokken SP'ers