nieuws

Malmström wil wolf een beugeltje geven

Copyright: http://pixabay.com/en/businessmen-men-people-office-42691/

De nieuwe voorstellen van EU-handelscommissaris Cecilia Malmström om de geschillenbeslechting in het verdrag met de Verenigde Staten, TTIP, meer acceptabel te maken, doen niets aan de kern van het probleem. ISDS blijft gewoon overeind, en de 150.000 reacties op de publieke consultatie worden feitelijk genegeerd.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur vindt de nieuwe voorstellen een lachertje: “Wat Malmström in feite doet is de wolf een beugeltje geven, in de hoop dat hij dan minder schapen zal vangen. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren. De kern van ISDS blijft intact: onze wetten en regels worden afgewogen tegen investeerdersbelangen door niet onafhankelijke advocaten die hun werk in het geheim doen. ISDS is niet openbaar en niet onafhankelijk. Ze schoffeert daarmee de massa mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen ISDS.”

Commissaris Malmström is aangesteld om het imago van de Europese Commissie op te poetsen. Behalve het omstreden ISDS probeert Malmström ook het twijfelachtige track record van de commissie over transparantie op te poetsen.  Ook op dat vlak komt Malmström niet verder dan de oppervlakte.