nieuws

Bevolking draait op voor misstanden verzekeraar Reaal

De kans is groot dat de Nederlandse bevolking opnieuw opdraait voor misstanden in de financiële sector. Dat stelt SP-Kamerlid Arnold Merkies na de bekendmaking van de verkoop van verzekeraar Reaal (tegenwoordig Vivat) aan het Chinese bedrijf Anbang. ‘Opnieuw draaien we met z’n allen op voor problemen in de financiële sector. Het laat nog eens zien hoe ongelooflijk veel er mis is in deze sector.’ Merkies wil een debat over de verkoop van Reaal in de Tweede Kamer.

Arnold Merkies

Begin 2013 is SNS  - waar Reaal onderdeel van is – genationaliseerd nadat het bedrijf in de problemen kwam met investeringen in vastgoed. Het bedrijf werd met 3,7 miljard euro belastinggeld gered. Nu wordt het verzekeringsdeel Reaal verkocht voor 150 miljoen euro, maar mogelijk kóst het de overheid zelfs geld omdat mogelijke verliezen de komende maanden hier nog vanaf worden getrokken.

Dat Reaal het zo slecht doet heeft niet alleen te maken met de malaise onder levensverzekeraars, maar ook met allerlei zaken die naar boven kwamen in de boeken van de verzekeraar zelf. Merkies: ‘Voor de aankoop in 2013 zouden de boeken van SNS grondig zijn onderzocht. Hoe is het dan mogelijk dat deze zaken nu toch weer naar boven komen? De beerput die zich twee jaar geleden openbaarde, blijkt nog groter te zijn dan al gedacht.”

Met de ingang van het Europees bankentoezicht werden de banken afgelopen najaar nog eens doorgelicht. Ook daar kwam niets aan het licht, aangezien de verzekeraar in handen van de bank buiten deze doorlichting werd gehouden. Merkies: ‘Telkens vallen er weer ergens lijken uit de kast, omdat er in het verleden niet goed is opgelet. Alleen al om die reden moeten we de toezichthouders scherp blijven houden, zodat de rekening niet komt te liggen bij de samenleving.’

Betrokken SP'ers