nieuws

Uitstel invoering Wet Normering Topinkomens van de baan (update)

De SP-fractie in de Eerste Kamer wil voorkomen dat de inwerkingtreding van de door de Tweede Kamer breed gesteunde Wet Normering Topinkomens met een heel jaar wordt vertraagd. Die vertraging dreigt nu de Senaat zegt het wetsvoorstel wegens tijdgebrek niet voor het Kerstreces te kunnen afhandelen. Afhandeling na 1 januari leidt automatisch tot uitstel van invoeringsdatum met een jaar.

Tiny Kox

SP-fractievoorzitter Tiny Kox stelt daarom voor manieren te zoeken om ondanks de zwaarbelaste senaatsagenda toch ruimte voor afhandeling van het wetsvoorstel te maken. Kox: ‘Het is moeilijk om een plek te vinden. De regering heeft ons op het laatst gevraagd een aantal wetsvoorstellen nog voor de jaarwisseling af te handelen, terwijl de laatste vergaderdagen al vol zitten met de behandeling van het Belastingplan 2015. De SP-fractie heeft er begrip voor dat we daarom behandeling van sommige wetsvoorstellen na het kerstreces verschuiven. Maar dat mag geen disproportionele gevolgen hebben. Sommige voorstellen kunnen we ook in januari afhandelen zonder dat dat ernstige gevolgen heeft. Dat geldt niet voor de Wet Normering Topinkomens. Voor die wet lijkt ook in de Eerste Kamer een meerderheid aanwezig maar als dat pas blijkt na de jaarwisseling, dan bereiken de tegenstanders gratis en voor niks een jaar extra salarisruimte voor topverdieners. Dat hoort niet te gebeuren!’

De SP-fractie stelt daarom voor de aanvang van de komende senaatsvergadering te vervroegen of een ander wetsvoorstel van de agenda te halen, waarvan uitstel geen ernstige gevolgen heeft. Als dat allemaal niet kan, wil de SP de toezegging van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken dat het wetsvoorstel over de normering van de topinkomens terugwerkende kracht tot 1 januari 2015 krijgt.

Update, 16 december 2014:

De Eerste Kamer heeft verhinderd dat de wet normering topinkomens een jaar wordt uitgesteld. Onder aanvoering van de SP heeft een ruime meerderheid van de Kamer besloten om in het kerstreces bijeen te komen voor de behandeling van het wetsvoorstel. Aangezien een ruime meerderheid voor de wet zal stemmen, wordt hiermee verhinderd dat de maatregelen om salarissen in de publieke en semi-publieke sector te beperken, pas een jaar later ingaan. Bij deze gaat de ongewenste en onfatsoenlijke extra kerstgratificatie in de publieke sector gelukkig niet door.

Betrokken SP'ers