nieuws

Steekproef SP: Steeds meer jongeren dakloos

Tjitske Siderius

Het aantal mensen dat een beroep moet doen op de daklozenopvang is fors gestegen. Dat blijkt uit een steekproef die de SP heeft gedaan onder 35% van de opvanginstellingen voor daklozen. 65% van de geënquêteerden ziet een grote tot zeer grote toename van mensen die dakloos zijn geworden. Vooral onder jongeren is een forse stijging te zien. Daarnaast melden steeds meer mensen met een psychiatrische achtergrond zich bij de opvang vanwege de afbouw van het aantal bedden in zorginstellingen. Bij bijna de helft van de instellingen is er sprake van een wachtlijst. De belangrijkste oorzaken zijn het verlies van werk, toegenomen schulden en bezuinigingen op de zorg.

SP-Kamerlid Tjitske Siderius maakt zich grote zorgen: ‘Steeds meer jongeren met problemen komen op straat te staan. De zorg die ze nodig hebben, wordt steeds verder beperkt en ook op hun uitkering is fors gekort. Bovendien geven opvanginstellingen aan dat de dagbesteding en arbeidstraining in hun voortbestaan worden bedreigd. De gevolgen van de crisis worden steeds meer zichtbaar. De eigen bijdrage voor de opvang zorgt voor een steeds grotere drempel, waardoor mensen op straat gaan zwerven en de problemen alsmaar groter worden.’

Siderius wil dat de regering ingrijpt: ‘Het bezuinigingsbeleid van dit kabinet maakt mensen werkloos, stort hen in de schulden en brengt voor een steeds grotere groep uiteindelijk dakloosheid. Belangrijk is dat naast meer sociale zekerheid en goede zorg, de toegang tot goede opvang wordt gegarandeerd.’ Daarom moet er volgens Siderius geïnvesteerd worden in een goede overgang van jongeren die 18 jaar worden en geen recht meer hebben op jeugdzorg. De SP zal verder voorstellen om voor jongeren de toegang tot een uitkering te versoepelen. Tot slot wil de partij  dat de dagbesteding voor jongeren met een licht verstandelijke beperking gegarandeerd wordt door gemeenten.

Betrokken SP'ers