nieuws

Van Nispen: Pak jonge veelplegers hun blingbling en auto’s af

Michiel van Nispen
SP-Kamerlid Michiel van Nispen

Woensdag heeft staatssecretaris Teeven van Veiligheid & Justitie enthousiast gereageerd op het plan van SP-Kamerlid Michiel van Nispen om jongvolwassen veelplegers onder financieel toezicht te stellen. 'Het gaat hier om jongvolwassenen die per persoon voor onevenredig veel criminaliteit zorgen. Hun criminele levensstijl is een belangrijk onderdeel van hun identiteit, dus deze jonge mensen moet je treffen waar het pijn doet: in hun portemonnee. Hen stop je alleen als je hun blingbling, hun opbrengst en daarmee dus hun status afpakt.' Daarom pleit Van Nispen ervoor om jonge draaideurcriminelen, nog los van de straf, onder een soort curatele te stellen.

De huidige maatregelen werken volgens Van Nispen nog onvoldoende. Op dit moment kunnen deze jongvolwassenen bijvoorbeeld twee jaar lang opgesloten worden voor een serie kleinere delicten. 'Dat kan zeker nuttig zijn, maar deze zogenaamde ISD-maatregel is niet voor alle jonge veelplegers een oplossing. Als je ze twee jaar lang uit de maatschappij plukt is dat allerminst een garantie voor een delictvrij bestaan erna. Bovendien is het erg duur,' aldus Van Nispen.

Een jonge draaideurcrimineel moet na vijf vermogensdelicten voor twee jaar een ‘financiële ondertoezichtstelling’ door de rechter opgelegd kunnen krijgen. Vervolgens kan regelmatig en nauwgezet op hun bezittingen worden gecontroleerd. Als ze niet kunnen aantonen via welke legale weg ze aan hun geld, of die nieuwe auto of scooter komen, wordt dat direct afgepakt. Dit voorstel komt oorspronkelijk van hoogleraar Ido Weijers, die onderzoek heeft gedaan naar deze doelgroep, en dan met name naar het aspect wanneer zo’n veelpleger stopt met de criminele levensstijl. Staatssecretaris Teeven heeft toegezegd om dit plan te onderzoeken en verder uit te werken.

Betrokken SP'ers