nieuws

Initiatiefwet ChristenUnie, SP en PvdA: ook klant verantwoordelijk bij gedwongen prostitutie

ChristenUnie, SP en PvdA presenteren vrijdag een gezamenlijke initiatiefwet waarmee klanten die willens en wetens gebruik maken van een prostituee die gedwongen haar werk moet doen, aangepakt kunnen worden. Deze vrouwen zijn vaak slachtoffer van mensenhandelaren of loverboys. 

persconferentie gedwongen prostitutie
Nine Kooiman, Marith Rebel, Gert-Jan Segers

Een deel van de prostituees in Nederland doet het werk tegen hun zin of is onder valse voorwendselen naar Nederland gelokt om in de prostitutie te werken. In sommige gevallen kunnen klanten redelijkerwijs vermoeden dat daar sprake van is, maar kiezen zij er toch voor om gebruik te maken van de diensten van de prostituee. Het Openbaar Ministerie kan nu alleen de mensenhandelaren en pooiers hiervoor vervolgen, terwijl de klant de dans ontspringt. Daardoor is het vaak lastig om mensenhandel en uitbuiting effectief te bestrijden. Met dit initiatiefwetsvoorstel komt daar verandering in. De drie partijen willen dat in de toekomst iedereen die profiteert van gedwongen prostitutie strafrechtelijk vervolgd kan worden en dat misstanden vaker worden gemeld.

ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers: 'Het doel van de wet is niet om de gevangenissen te vullen met bezoekers van prostituees, maar dat iedereen zijn ogen openhoudt. Een vrouw die onder de blauwe plekken zit, voor tien euro haar diensten aanbiedt, met een paar kleerkasten voor de deur: dat klopt niet. Ik heb goede hoop dat we in de Kamer nog bredere steun voor ons voorstel krijgen. En dat is belangrijk voor de strijd tegen dwang en uitbuiting. Mensen zijn geen handelswaar.'

Nine Kooiman
Nine Kooiman

SP-Kamerlid Nine Kooiman: 'Helaas is er onder prostituees nog steeds sprake van uitbuiting en mensenhandel. Er zijn ook prostituees die zelf voor het vak gekozen hebben, maar als dit niet het geval is moet er worden ingegrepen. Ik zie dit voorstel dan ook als een nieuwe stap in de aanpak van mensenhandel. Naast de klant van een gedwongen prostituee aan te pakken, moet er ook worden ingezet op preventie en vervolging zodat minder vrouwen in handen vallen van pooiers.'

PvdA-Kamerlid Marith Rebel-Volp: 'Gedwongen prostitutie is mensenhandel en een misstand. De klant mag niet wegkijken als hij weet dat de prostituee haar werk niet vrijwillig doet. Door de ogen te sluiten werken klanten mee aan mensenhandel en zijn ze eigenlijk medeplichtig. Met deze initiatiefwet kan ook de klant verantwoordelijk worden gesteld. Zo kunnen we mensenhandel tegengaan, misstanden in de prostitutiebranche stevig aanpakken en de positie van prostituees verbeteren.

Een interview met Kooiman bij Dit is de dag kunt u hier terugluisteren. Een uitgebreide toelichting van de wet is hier te lezen.

Betrokken SP'ers