Raad van Europa en Rusland overleggen over herstel samenwerking

De voorzitter van de Russische Staatsdoema zal met de president van de Parlementaire assemblee van de Raad van Europa nagaan hoe de verbroken relatie tussen het Russische parlement en de assemblee van alle parlementen in Europa te herstellen is. Die toezegging deed Doema-voorzitter Sergey Naryshkin deze week in Moskou aan drie fractievoorzitters uit de parlementaire assemblee. Tiny Kox, voorzitter van de linkse fractie, is tevreden: 'In tijden van crisis moeten parlementariërs elkaar niet uitsluiten maar met elkaar naar oplossingen zoeken. Dat is de betekenis van parlementaire diplomatie.'

Tiny Kox

Alexey Pushkov (rechts), Tiny Kox (tweede van rechts) en Sergey Naryshkin (derde van rechts)

In april schorste de assemblee - waarin de parlementen van 47 Europese landen samenwerken - het stemrecht van de Russische delegatie vanwege de annexatie van de Krim door Rusland. Daarop schortten de Russische parlementariërs hun activiteiten in de Raad van Europa op. Eind mei had SP-senator Tiny Kox een eerste overleg met voorzitter Naryshkin van de Doema in Moskou. In vervolg daarop sprak hij deze week in Moskou opnieuw met hem, samen met de voorzitters van de fracties van de Europese Volkspartij en de Alliantie van Liberalen en Democraten in Europa, Pedro Agramunt en Jordi Xucla.Tijdens dat overleg maakte Naryshkin zijn bereidheid tot rechtstreeks overleg bekend. Verder zegde hij steun toe aan een aanstaand onderzoek van de Raad van Europa naar de politieke en humanitaire consequenties van de crisis in Oekraïne. Ook zal het Russische parlement nagaan aan welke activiteiten van de assemblee wellicht weer zal kunnen worden meegewerkt. Volledige deelname is volgens de Russen slechts mogelijk als de delegatie zijn stemrecht terugkrijgt. Een beslissing daarover valt in januari 2015 in de assemblee.

Tiny Kox

Jordi Xucla (links), Pedro Agramunt en Ella Pamfilova (midden)

Zowel de voorzitter van de Doema als de Russische ombudsvrouw voor mensenrechten, Ella Pamfilova, dringen aan op meer internationale aandacht voor de grote stroom vluchtelingen uit Oekraïne naar Rusland. De Verenigde Naties schatten dat het nu al om meer dan 110.000 mensen gaat. Alleen beëindiging van het geweld in Oekraïne kan een einde aan de uittocht maken. Naar verwachting is er deze week voor het eerst direct overleg tussen de Oekraïense regering en de opstandelingen in het Oosten van het door burgeroorlog verscheurde land.