nieuws

Karabulut: tegemoetkoming lage inkomens is niet meer dan een fooi

De 100 euro die staatssecretaris Klijnsma belooft aan mensen met een laag inkomen is niet meer dan een fooi. Dat zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut. 'Ze haalt eerst miljarden weg door kortingen op de uitkeringen, de sociale werkplaatsen en armoedebestrijding. Dan is een eenmalige uitkering van twintig eurocent per dag voor dit jaar wel een hele magere fooi.'

Gemeenten en de Sociale Verzekeringsbank moeten de eenmalige uitkering verstrekken. Dit brengt heel veel extra werk met zich mee en zij kunnen niet iedereen bereiken. Karabulut: ‘De staatssecretaris zadelt gemeenten op met de gevolgen van haar verarmingspolitiek. Ze maakt er een puinhoop van en accepteert dat tienduizenden ouderen, werkende armen en wajongers de eenmalige vergoeding van 100, 90 of 70 euro in 2014 (al naar gelang de gezinssituatie) niet zullen krijgen. Helaas wordt naar het alternatief, verstrekking door aangekondige kortingen te verzachten of via de belastingdienst, niet gekeken.

Het kabinet heeft 70 miljoen vrij gemaakt voor een eenmalige koopkrachttegemoetkoming voor mensen met een inkomen tot 110% van het Wettelijk sociaal minimum. Tien miljoen van dit bedrag is gereserveerd voor uitvoeringskosten. Het kabinet rekent op een hoog niet gebruik vanwege individuele verstrekkingen.

Betrokken SP'ers