Van Gerven: koe hoort in de wei

Koe (Flickr: ednl)
Koe hoort in de wei (Foto: Flickr/ednl)

De SP komt met een wetsvoorstel om de koe in de wei te houden. SP Kamerlid Henk van Gerven: ‘Een koe hoort gewoon in de wei, en niet permanent op stal. Bovendien past het bij het Nederlandse landschap.’ Steeds meer koeien verdwijnen permanent op stal. In 2001 liep nog 90% van de koeien in de wei. In 2012 was dit nog slechts 70%; een procent minder dan het jaar ervoor. De huidige situatie met 30% van de koeien op stal, is volgens hem al onwenselijk. Maar de kans is reëel dat, zonder tegenmaatregelen, het aantal koeien op stal de komende jaren flink zal toenemen.

Van Gerven: ‘De melkveehouderij staat aan de vooravond van een schaalsprong. Door de afschaffing van het melkquotum per 2015 en door de nieuwe mestwetgeving staan de poorten open voor uitbreiding van de melkveehouderij. De grondgebondenheid van de melkveesector dreigt te verdwijnen. Als we niet willen dat de melkveehouderij in een nieuwe bio-industrie verandert, moeten we nu ingrijpen.’

Juist vanwege het maatschappelijk belang, vindt de SP dat de industrie voor weidemelk extra moet betalen. Veel melkfabrieken geven nu al een bonus voor weidemelk. Van Gerven: ‘Dit moet structureel verankerd worden. Bedrijven die hun koeien alleen maar binnen laten staan, geven we geen vergunning meer krijgen voor uitbreidingen. Op die manier raak je niet aan de bedrijfsvoering van huidige bedrijven, maar zorg je wel dat alleen boerenbedrijven die hun koeien naar buiten laten kunnen groeien qua aantal koeien. De goede bedrijven mogen groeien.

De melkveehouderij is nu nog een extensieve sector met een vriendelijke reputatie. De SP wil met haar voorstel de trend naar opgehokte koeien en schaalvergroting keren. Zelfs als maar een klein gedeelte van de boeren kiest voor permanent opstallen in megastallen, kunnen familiebedrijven weggeconcurreerd worden en komt de goede naam van de melkveesector in het geding. Van Gerven: ‘Om de reputatie van de sector, het dierenwelzijn van de koeien en het familiebedrijf te beschermen, moeten we nu ingrijpen. En niet pas als het kalf verdronken is.’

Ook Hans Baaij van Stichting Dier & Recht vindt dat de koe in de wei hoort en vindt dat het tijd is om de trend te keren. Dier & Recht zet zich al jarenlang in voor weidegang voor koeien en schreef er een uitgebreid rapport over.

Kijk hier de uitzending van Hart van Nederland terug waarbij het plan van Van Gerven wordt gepresenteerd.

Betrokken SP'ers