Hogere inkomens profiteren van uitruilen principes

SP-leider Emile Roemer vindt het goed dat de strafbaarstelling van illegaliteit van tafel is: ‘Een mensenrechten-schendende maatregel is nu van de baan, en dat is goed nieuws.’ Verder noemt Roemer de deal tussen PvdA en VVD over strafbaarstelling van illegaliteit ‘onsmakelijk’ omdat als onderdeel van de afspraak hogere inkomens een extra belastingvoordeel krijgen. ‘Hogere inkomens profiteren van het nieuwe uitruilen van principes door PvdA en VVD. Zij krijgen een belastingvoordeel, de lage inkomens straks de rekening. Dat nadat eind vorig jaar de allerhoogste inkomens ook al een belastingvoordeel kregen van een half miljard,’ aldus Roemer.

Emile Roemer

Vandaag werd bekend dat PvdA en VVD een akkoord hebben gesloten om de strafbaarstelling van illegaliteit in te trekken. In ruil daarvoor wordt de arbeidskorting voor inkomens tussen de 40.000 en 110.000 euro verhoogd. De hoogste inkomens krijgen dus een extra belastingvoordeel. Deze maatregel kost 500 miljoen euro, een bedrag dat elders op de begroting gevonden moet worden en mogelijk gehaald gaat worden bij de zorg, lage inkomens of de sociale zekerheid.

Roemer: ‘De helft van de mensen verdient minder dan modaal (33.500 euro). Zij schieten dus helemaal niks op met dit voorstel. Sterker nog: voor de bestrijding van armoede onder honderdduizenden kinderen is geen geld beschikbaar maar een half miljard euro voor hogere inkomens is zo gevonden.’