Van Gerven: pak overlast bioindustrie aan door regulering dieraantallen

SP-Kamerlid Henk van Gerven vraagt staatssecretaris Dijksma om regulering op dieraantallen mogelijk te maken in gebieden zoals de Peel, die zwaar overbelast zijn door de bio-industrie. 'Maar liefst 33 miljoen kippen, varkens en andere dieren leven er in de Peel. Dat is te veel voor de draagkracht van het gebied. Te veel stank, te veel fijnstof, te veel risico’s voor de volksgezondheid,' aldus Van Gerven.

Staatssecretaris Dijksma doet volgens hem niets om de overlast van de intensieve veehouderij tegen te gaan. De mogelijkheden van de provincie zijn beperkt. 'Ook megastallen legt Dijksma geen strobreed in de weg.' Op verzoek van Van Gerven gaat de kamer debatteren naar aanleiding van de mogelijke komst van een megastal in Grubbenvorst (gem. Horst aan de Maas).

Hij stelt voor om diervergunningen voor de hele veehouderij in te voeren. Met zo’n diervergunningensysteem kunnen dieraantallen gereguleerd worden naar de draagkracht van een gebied. Ook landelijk kan dan op dieraantallen gestuurd worden. Daarnaast kan een diervergunningensysteem een belangrijke rol spelen bij verduurzaming volgens het simpele principe: hoe dier- en milieuvriendelijker het bedrijf, hoe goedkoper de vergunning. Een motie van deze strekking ligt voor in de Kamer. 'Nu ligt de bal bij de staatssecretaris om een landelijk regulerend kader te scheppen, waarbij de draagkracht van een gebied niet overschreden wordt en ingezet wordt op verduurzaming,' aldus Van Gerven.

Betrokken SP'ers