Ulenbelt: Actieplan asbestverwijdering nodig

Regels rond het verwijderen van asbest worden vaak niet nageleefd en de controle schiet te kort. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt vindt dat hier snel verandering in moet komen. ‘Asbest is een levensgevaarlijke stof en het niet naleven van de regels voor sanering kan voor nare situaties zorgen. Wat de SP betreft moet Nederland binnen 20 jaar asbestvrij zijn.’

Om dit te bereiken pleit Ulenbelt voor het instellen van een onafhankelijke asbestautoriteit. Deze organisatie kan controleren of de regels worden nageleefd. ‘Steeds weer zijn er calamiteiten met asbest, zoals bij de woningen in Utrecht. En zelfs in ons brood blijken asbestdeeltjes voor te kunnen komen. Dit moet stoppen. De regering moet snel met een plan komen om stap voor stap alle asbest uit Nederland te verbannen.’

Betrokken SP'ers