Jansen: Haal de last van de Groningse schouders

Groningen zit niet te wachten op nog meer langlopende processen bij de afhandeling van de schade die veroorzaakt is door de gasboringen. SP-Kamerlid Paulus Jansen stelt daarom voor de gaskraan flink terug te draaien en een hulpteam in te stellen om het schadeherstel te regelen. ‘Door een hulpteam naar Groningen te sturen kunnen we de last van de Groningse schouders halen. Dat team moet beschikking krijgen over een goed gevuld noodfonds, zodat de schade ruimhartig gecompenseerd wordt.’

Uit de hoorzittingen en gesprekken in Groningen blijkt dat de afhandeling van schade erg belastend is voor de mensen in het getroffen gebied. Ook is er weinig vertrouwen in de onafhankelijkheid van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Jansen: ‘Het wantrouwen tegen de NAM is de afgelopen jaren zo groot geworden dat we dit niet op zijn beloop kunnen laten. Een hulpteam dat het vertrouwen heeft van de mensen kan uitkomst bieden. Dit hebben we jaren geleden ook gezien in Enschede na de vuurwerkramp.’

Jansen: ‘Bij de mijnschade in Limburg hebben we gezien dat de problemen nog vele decennia kunnen na-ijlen. Daarom wil ik dat de NAM per kuub gas dat uit de grond komt, een bijdrage levert aan dit noodfonds. Hiermee dekken we de huidige schade en bouwen we ook een reserve op voor problemen in de toekomst.’

Betrokken SP'ers