nieuws

‘Maak harde afspraken over behoud geldautomaten’

Overal in Nederland verdwijnen geldautomaten. Veel mensen, met name in kleinere dorpen op het platteland, ondervinden hier het meeste last van. De SP pleit daarom voor harde afspraken over de toegang tot geldautomaten. Pinnen is niet altijd mogelijk, en het alternatief van contant betalen blijft nodig.

Steeds vaker besluiten banken om geldautomaten te verwijderen, om kosten te besparen. De trend slaat met name toe in kleinere gemeenten in Zeeland, Limburg en de Achterhoek. Vooral kwetsbare groepen, zoals armere mensen, ouderen en gehandicapten, zijn hiervan de dupe.

Arnold Merkies, financieel woordvoerder van de SP, vindt daarom dat er strengere afspraken gemaakt moeten worden met banken, zodat de toegankelijkheid tot contant geld gegarandeerd blijft voor iedereen: ‘60% van de betalingen in Nederland wordt nog steeds gedaan met contant geld. De toegang tot cash is daarmee een basisservice van banken. Harde afspraken zijn daarom passend.’

Niet alleen sloten er de laatste vijf jaar ruim duizend bankkantoren, ook verdwenen er evenveel geldautomaten in Nederland. Dat stelt een recent verschenen rapport van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. Uit internationaal onderzoek blijkt bovendien dat er in Nederland per hoofd van de bevolking minder geldautomaten zijn dat in andere landen in de eurozone, en dat het aantal geldautomaten bovendien sneller daalt dan in de ons omringende landen.

Betrokken SP'ers