nieuws

Bussemaker buigt: leenstelsel opnieuw uitgesteld

Opnieuw is het plan voor een leenstelsel uitgesteld. Minister Bussemaker moest wel buigen voor de Tweede Kamer, nadat woensdag bleek dat zij totaal geen meerderheid heeft voor haar plan om de basisbeurs voor masterstudenten per september 2014 af te schaffen. Ook het plan voor een korting op de OV-studentenkaart en het hogere collegegeld voor zogenaamde topstudies wordt uitgesteld.

SP Kamerlid Jasper van Dijk: ‘Dit is een mooi succes, omdat drie foute maatregelen voorlopig van tafel zijn. Stap voor stap gaan we van uitstel naar afstel.’

Jasper van Dijk

Jasper van Dijk protesteert woensdagmiddag met ROOD tegen leenstelsel

Bussemaker komt volgend jaar met een nieuw wetsvoorstel voor een leenstelsel voor het hoger onderwijs. Het is echter zeer de vraag of dit voorstel het wel haalt vanwege de brede kritiek. In die zin lijkt het leenstelsel steeds meer op de langstudeerboete: heel veel praten en uiteindelijk afstel. Voor studenten is het ronduit vervelend dat de onzekerheid voort blijft bestaan. De SP zal daarom blijven strijden voor het schrappen van plannen die de toegankelijkheid van het onderwijs schaden.