Plasterk komt Eerste Kamer tegemoet rond democratische rechtsstaat

Bij een volgende grondwetswijziging is er een goede kans dat expliciet opgenomen wordt dat Nederland een democratische rechtsstaat is. Gisteren maakte minister Plasterk bekend dat hij een motie van de Eerste Kamer die hem oproept de eerste zetten daartoe te doen, zal uitvoeren. Voor de zomer had Plasterk de Senaat nog laten weten dit niet te willen doen.

De weigering van Plasterk schoot een meerderheid van de Eerste Kamer in het verkeerde keelgat. Daarom werd de minister op de eerste vergaderdag na het reces om nadere uitleg gevraagd, waarop de minister de Senaat tegemoet kwam. SP-senator Arjan Vliegenthart: `Dat Nederland een democratische rechtsstaat is, is geen vanzelfsprekendheid, maar iets waar iedere dag opnieuw aan gewerkt moet worden. Het is dan ook goed dat we dit op een of andere manier in de Grondwet vastleggen. Dat de minister na aanvankelijke weigering de Kamer nu tegemoet komt, is winst.`

Met het uitvoeren van de motie neemt de regering de aanbeveling van de staatscommissie-Thomassen over. Die had op verzoek van de regering-Balkenende IV onderzocht wat er moet gebeuren om de Nederlandse Grondwet bij de tijd te houden. De Eerste Kamer had zich, met uitzondering van het CDA, de VVD en de SGP, achter concrete voorstel van de staatscommissie geschaard om de democratische rechtsstaat expliciet in de Grondwet op te nemen. De regering Rutte I wilde daar niet aan, maar na aandrang van de Senaat herziet de huidige regering nu haar standpunt.

Betrokken SP'ers