'Terugkopen NUON serieuze optie'

Volgens SP-Kamerlid Paulus Jansen zou de Nederlandse overheid serieus moeten overwegen NUON terug te kopen van de Zweedse energiegigant Vattenfall. 'Wij waren fel tegen de verkoop van wat wij een zeer belangrijke strategische bedrijfstak vinden: onze energievoorziening. Als Vattenfall NUON verkoopt zijn we na onze zeggenschap ook de gemaakte afspraken met Vattenfall kwijt. Door zelf NUON terug te kopen – voor een stuk minder geld – krijgen we weer meer invloed op onze energievoorziening en kunnen we echt werk maken van duurzame energie.'

NUON, energieleverancier van 2,3 miljoen Nederlandse huishoudens, was tot 2009 eigendom van een groot aantal gemeenten en provincies. Die verkochten het voor €10 miljard. De SP had toentertijd een leidende rol in het verzet tegen deze verkoop.

Jansen: 'Wij vonden toen – en wij vinden nu – de energiebedrijven van een te groot strategisch belang om van de hand te doen. De komende decennia moeten grote en ingrijpende investeringen gedaan worden om onze energievoorziening blijvend te verduurzamen. Dan kun je beter maar direct invloed hebben op je eigen energievoorziening.'

Volgens Jansen hebben de lagere overheden destijds de hoofdprijs gevraagd én gekregen voor het bedrijf: 'Cynici zullen zeggen: dat was slim, het probleem ligt nu op andermans bordje. Maar dat is kortzichtig, gaat ten koste van de belangen van de klanten, het personeel en de noodzakelijke investeringen in verduurzaming. Laten we van de nood een deugd maken. Het bedrijf staat nu voor een koopje in de etalage.'

Betrokken SP'ers