nieuws

Jansen: 'Exploderende stookkosten door lakse huurbazen'

Huurders moeten af kunnen dwingen dat hun huisbaas noodzakelijke investeringen doet om hun stookkosten in de hand te houden. Minister Blok van Wonen moet daarom het ingetrokken wetsvoorstel ‘Initiatiefrecht huurders’ in afgeslankte vorm opnieuw in behandeling nemen. Dat stelt SP-kamerlid Paulus Jansen voor naar aanleiding van een Amsterdams voorbeeld, waarbij huurders inmiddels €450 stookkosten per maand betalen voor een tachtig jaar oude oliegestookte blokverwarming.

De beheerder van het Hilwis-complex heeft er belang bij dat de stookkosten oplopen, omdat hij op deze manier de huurders uitrookt en de vrijkomende woningen lucratief kan verkopen. Eerder stak de rechter een stokje voor een excessieve huurverhoging voor hetzelfde complex.

Jansen: ‘Verhuurders moeten gedwongen kunnen worden om alle rendabele investeringen te doen die de energiekosten verlagen. In ruil daarvoor mogen ze, na aftrek van de onderhoudsreservering, een kostendekkende huur vragen. Op dit moment hebben meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens in een huurwoning hogere woonlasten doordat hun verhuurder laks is. Dat moet stoppen!'

Betrokken SP'ers