Gesthuizen: onderzoek naar ‘decryptiebevel’ noodzakelijk

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wil dat het kabinet het advies van de Raad voor de Rechtspraak ter harte neemt om te onderzoeken of het ‘decryptiebevel’ van minister Opstelten in strijd is met de mensenrechten. Met het ‘decryptiebevel’ wil Opstelten verdachten ertoe dwingen om toegang te geven tot versleutelde gegevens op computers.

Gesthuizen: ‘Sinds minister Opstelten het voorstel van het decryptiebevel presenteerde, bestaat er veel onduidelijkheid of deze plannen in strijd zijn met fundamentele rechten. Het advies van de Raad voor de Rechtspraak is goed, de minister zou er verstandig aan doen dit op te volgen,’ aldus Gesthuizen.

De Raad voor de Rechtspraak heeft daarnaast haar bedenkingen bij het ‘terughackvoorstel’. De Raad zegt in het vandaag gepresenteerde advies dat het voorstel ‘mogelijkheden biedt die leiden tot ernstige inbreuk op de grondrechten van burgers, en dat het daarom noodzakelijk is om een rechter vooraf toestemming te laten verlenen voor dergelijke handelingen’. Ook voor de SP is dit een belangrijk punt.

Betrokken SP'ers