nieuws

Ziekelijke doorfok dieren eindelijk aangepakt

Op initiatief van Henk van Gerven kan eindelijk ingegrepen worden tegen het doorfokken van gezelschaps- en hobbydieren. 'Door het eindeloos doorfokken van rasdieren hebben bijvoorbeeld honden idioot vaak last van epilepsie, kortademigheid en kapotte heupen. Erfelijke gebreken die ontstaan door doorfokken hoeven nu niet langer voor te komen.'

Bijna alle rashonden worden geboren met ernstige aangeboren afwijkingen. Zo lijdt maar liefst 90 procent van de cavaliers en Duitse herders aan epilepsie, hartfalen of een andere ernstige erfelijke ziekte. Tenminste 40 procent van de rashonden krijgt te maken met een erfelijk gebrek in de eerste helft van zijn leven. Door de inteelt ontstaat onnodig leed voor de dieren en voor hun eigenaren.

Het oorspronkelijke besluit dat in de Kamer besproken werd schoot ernstig tekort in de aanpak van dit leed, aangezien hobbyfokkers niet onder deze regeling zouden vallen. Aangezien maar liefst 90 procent van de fokkers hobbyfokker is, zou de overgrote meerderheid van de dieren alsnog niet gevrijwaard zijn van deze ellende. Een voorstel van Van Gerven – mede ingediend door PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken – repareerde dit gebrek.

Dit voorstel wordt door dierrechtenorganisaties als een belangrijke stap gezien voor het terugdringen van dierenleed. De aangenomen motie geldt voor alle gezelschapsdieren. Ook worden paarden, pony's en ezels onder de regeling gebracht en wordt verzocht de regels voor een goed fokbeleid ook te laten gelden voor hobbymatig gehouden boerderijdieren.

Betrokken SP'ers