nieuws

'Blok maakt wonen onmogelijk'

Of je wilt huren of kopen, je bent het slachtoffer van het woonbeleid van minister Blok. Die conclusie trekt SP-Kamerlid Paulus Jansen in het debat over 'Woon2012'. Jansen: 'Dit onderzoek laat glashelder zien dat huren fors stijgen en blijven stijgen. Daarnaast krijgen mensen vaak lastig een hypotheek vanwege hun inkomen of leeftijd. Zo belanden grote groepen woningzoekenden in de problemen.'

Voor 'Woon2012' zijn bijna zeventigduizend mensen zijn bevraagd over hun woonsituatie en eventuele verhuiswensen. Waar de minister steeds meer mensen een koophuis in wil jagen, blijkt dat steeds meer woningzoekenden een huis willen huren. 'Huren is onmogelijk, kopen geen optie', aldus Jansen die al langer aandacht vraagt voor de gigantische problemen op de woningmarkt.

Blok heeft sinds hij minister op verschillende de sociale huursector keihard aangepakt. Zo heeft hij de huren fors verhoogd en komt er een speciale belasting op goedkope huurhuizen van jaarlijks 1,7 miljard euro, dit is zo'n 60 euro per huis per maand. Jansen: ‘Vorige week lekte bovendien uit dat honderdduizenden sociale huurhuizen de markt op gaan. Dat is opnieuw een huurexplosie van jewelste. Minister Blok is hard op weg een einde te maken aan anderhalve eeuw sociale woningbouw in Nederland.’

Jansen: ‘Huurders zijn gemiddeld een steeds groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten. Al bijna 400.000 huurders zijn al meer dan de helft van hun inkomen aan hun woning kwijt. Toch worden steeds duurdere huurhuizen gebouwd, terwijl de vraag hiernaar juist achterblijft. Dat is onbegrijpelijk. Nu zouden juist meer goedkope huurwoningen gebouwd moeten worden. Dat zorgt niet alleen voor betaalbare woningen waar de mensen zo hard om vragen, het is tegelijk een fantastische impuls voor de economie en de bouw, waar elke dag ondernemers failliet gaan.’

Betrokken SP'ers