Slimme meter voor lagere energierekening

SP-Kamerlid Paulus Jansen kreeg dinsdag ruime steun voor zijn idee om met de slimme meter per kwartier te gaan betalen voor electriciteit. Jansen: ‘Mensen zien nog maar weinig in de slimme meter, vooral omdat netbeheerders en leveranciers de voordelen hebben. Als je mensen laat kiezen meer te gebruiken als energie goedkoper is en minder wanneer het duur is, hebben zij zelf ook voordeel van deze meter.’

Bij de slimme meter wordt het elektriciteitsverbruik ieder kwartier gemeten. Dit opent de mogelijkheid voor een nieuw “kwartiertarief”, waarvan de tariefhoogte veel verder uiteenloopt dan bij het huidige dag-nachttarief. Tarieven kunnen zo tot 800% uiteenlopen. Dit is goed voor consument en milieu. Jansen: ‘Niet alleen betalen mensen zo minder, je hoeft ook minder gas- en kolencentrales op standby te laten staan als er minder stroom wordt gebruikt.’

Een kwartiertarief is er al lang bij grootverbruikers. Voor deze gebruikers heeft het geleid tot meer spreiding in het energiegebruik, om zo tegen het laagst mogelijke tarief te kunnen werken. Jansen: ‘Ik voorspel dat straks hetzelfde gaat gebeuren bij de kleinverbruikers. Fabrikanten van koelkasten, wasmachines, warmtepompen kunnen met nieuwe producten komen die optimaal inspelen op het verplaatsen van het elektriciteitsverbruik naar de goedkope kwartiertjes.’

Betrokken SP'ers