Roemer steunt beroepschauffeurs: 'Wegtransport gaat ten onder door liberalisering'

Beroepschauffeurs hebben dinsdagmiddag in Den Haag gedemonstreerd tegen de sociale dumping in het wegtransport. SP-leider Emile Roemer en Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt waren daarbij aanwezig om de actie te ondersteunen. Zes op de tien chauffeurs ziet geen toekomst meer in het wegvervoer als oneerlijke concurrentie, uitbuiting van buitenlandse werknemers en gevaarlijke situaties op de weg niet worden bestreden. Dat blijkt uit onderzoek van de SP onder 3000 chauffeurs.

Emile Roemer in gesprek met beroepschauffeurs

Emile Roemer en Paul Ulenbelt in gesprek met beroepschauffeurs

Roemer riep Eurocommissaris Kallas op om te stoppen met de liberalisering van het wegtransport. 'De kop is te lang in het zand gestoken. Het hele wegtransport gaat ten onder als deze problemen niet aangepakt worden.' Roemer pleit voor het aanscherpen van de richtlijnen voor cabotage (het wegvervoer in een ander land). Kallas ontkende eerder nog stellig dat er problemen waren in de sector en daagde SP-Europarlementariër Dennis de Jong uit om te bewijzen dat er dingen misgaan in de sector. De resultaten van het SP-onderzoek leidden tot een zwartboek dat aan de Eurocommissaris én de Nederlandse minister wordt aangeboden.

Ulenbelt kondigde tijdens de actie dinsdagmiddag aan het verzet tegen de plannen van Kallas uit te breiden naar Brussel.