nieuws

Jansen: 'Blok schuldig aan huurexplosie en instorten bouw'

‘Minister Blok moet wakker worden en als een speer aan het werk.’ SP-Kamerlid Paulus Jansen reageert daarmee op de donderdag gepresenteerde cijfers over woningcorporaties van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Zo is bekend geworden dat de huren de komende vier jaar met 22% zullen stijgen. In die periode zullen nieuwbouw en onderhoud aan woningen juist fors afnemen. Jansen: ‘Dit is een rampscenario voor huurders en werknemers in de bouw.’

Door de belasting die minister Blok heeft ingesteld op sociale huurhuizen gaan woningcorporaties de huren verhogen. Dat is gecorrigeerd voor inflatie in vier jaar een huurverhoging van zo’n 100 euro per maand per huis. Jansen: ‘Tegelijk wordt er bezuinigd op onderhoud. Mensen krijgen zo een slechter huis met een hogere huur. Tel daarbij op dat de nieuwbouw met 28% afneemt. Dat betekent dat er vele duizenden banen in de bouw zullen verdwijnen. Blok heeft altijd ontkent dat zijn beleid de crisis in de bouw heeft versterkt. Hij moet stoppen met politieke spelletjes en deze crisis oplossen.’

De SP stelt voor om fors te investeren in de bouw. Hierdoor worden banen geschapen in plaats van vernietigd, worden huizen opgeknapt en is de huurexplosie onnodig. Met het plan komt alleen al aan BTW evenveel geld binnen bij het rijk als met verhuurderheffing. Jansen: ‘Die belasting op goedkope huurhuizen moet dus direct van tafel. En doordat meer mensen aan het werk komen hoeven er ook minder uitkeringen worden betaald. Werkgevers, vakbonden en verhuurders staan achter dit plan. De noodzaak is nu duidelijker dan ooit. We moeten aan de slag.’

Jansen bij NOS: 'Blok moet uit ontkenningsfase komen'

Betrokken SP'ers