nieuws

Raad van Europa wil meer hulp Syrische vluchtelingen

Als de wereld tegenwoordig een dorp is, waarom doen we dan zo weinig tegen de uitslaande brand in het centrum? Die vraag stelde SP-senator Tiny Kox vandaag in Straatsburg, waar de Raad van Europa debatteerde over de gebrekkige internationale hulp bij de opvang van de enorme vluchtelingenstroom uit Syrië. De buurlanden dragen de lasten, de wereld kijkt toe. Dat kan zo niet langer, zegt Kox.

Meer dan 70.000 doden, vier miljoen mensen op de vlucht in Syrië zelf en bijna anderhalf miljoen over de grenzen met Turkije, Irak, Libanon en bovenal Jordanië. Deze vier landen doen een uiterste inspanning om de vluchtelingenstroom te verwerken. De Verenigde Naties helpen daarbij maar alles wat ondernomen wordt, is maar voor de helft gedekt door bijdragen vanuit de internationale gemeenschap. Daardoor dreigt een deel van de hulpverlening beëindigd te moeten worden terwijl elke dag alleen al 2000 nieuwe vluchtelingen de grens met Jordanië oversteken.

Enkele weken terug nam een delegatie van de Raad van Europa daar ter plekke de vluchtelingenstroom in ogenschouw. Kox, in zijn functie van voorzitter van de fractie van Europees Links, hekelde samen met zijn collega-fractievoorzitters de internationale schijnheiligheid. Van links tot rechts klonk in Straatsburg de dringende oproep beloften aan de VN eindelijk na te komen, meer bilaterale hulp te geven en klaar te staan voor eventuele evacuatie van vluchtelingen als de burgeroorlog in Syrië nog verder uit de hand loopt. Kox pleitte daarenboven voor meer politieke pressie op regering en oppositie van Syrië om over een bestand te onderhandelen. Ook Amerika en Rusland moeten meer druk van de rest van de wereld ervaren. Verder stelde Kox voor dat elke steun aan het voortzetten van de oorlog, aan welke partij dan ook, verboden moet worden: ‘Deze oorlog kent alleen maar verliezers en moet zo snel mogelijk stoppen om een totale catastrofe te vermijden.’

Betrokken SP'ers