nieuws

Stel wanbeleid schoolbestuurders strafbaar

Schoolbestuurders moeten strafbaar kunnen worden gesteld bij aantoonbaar wanbeleid. Dat stelt SP-Kamerlid Manja Smits in reactie op het onderzoek naar de misstanden bij megaschool Amarantis. De school met 30.000 leerlingen ging in 2012 failliet.

Uit het onderzoek blijkt dat er weliswaar sprake was van belangenverstrengeling en ongepast gedrag, maar dat de bestuurders niet wettelijk te vervolgen zijn. Smits vind dit onbegrijpelijk: ‘Kennelijk mag je duurbetaald wanbeleid voeren met publiek geld ten kosten van tienduizenden leerlingen. Dat is dan hooguit ‘ongepast’. Dat vind ik het understatement van de eeuw. Mensen die er met publiek geld een bende van maken, moeten daarvoor gestraft kunnen worden.’ Smits wil dat de minister van onderwijs snel komt met wetten waarmee falende bestuurders vervolgd kunnen worden.

Salarissen ver boven de balkenendenorm, twee auto’s van de zaak én een OV-jaarkaart voor één manager, doorbetalen zonder dat er sprake is van werkzaamheden, schimmige praktijken met vastgoed, belangenverstrengeling door vrienden in te huren als ‘adviseurs’ en het inzetten van de aannemer van Amarantis voor het opknappen van je eigen huis. Dat is slechts een greep uit de misstanden waar bij Amarantis sprake van was. Smits: ‘Bij zo’n waslijst vindt ik een stempel ‘ongepast gedrag’ niet voldoende.’

De SP pleit al langer tegen de grenzeloze macht van managers in het onderwijs. Daarom moet het volgens Smits niet blijven bij het vervolgen nadat ze de fout in zijn gegaan, maar moet er meer gebeuren. Zo heeft de partij al eerder voorstellen gedaan om falende bestuurders te kunnen ontslaan en hun salaris terug te kunnen eisen. De diverse schandalen van de laatste tijd tonen aan dat dit nu meer dan ooit nodig is.

Betrokken SP'ers