nieuws

Merkies vraagt opheldering over belastingparadijs Nederland

SP-Kamerlid Arnold Merkies heeft staatssecretaris Weekers van Financiën om opheldering gevraagd over een aangenomen PVV-motie om de kwalificatie ‘belastingparadijs’ voor Nederland te verwerpen. Het SP-Kamerlid wil weten waarom Nederland volgens de staatssecretaris geen belastingparadijs zou mogen worden genoemd, terwijl duizenden bedrijven via Nederland belasting ontwijken.

Merkies: ‘Het is zo klaar als een klontje dat Nederland de belastingontwijking van multinationals mogelijk maakt. Er zijn in Nederland meer dan 23.000 brievenbusmaatschappijen actief die jaarlijks acht duizend miljard euro door Nederland loodsen. Hoewel Nederland voor burgers en voor het midden- en kleinbedrijf geen belastingparadijs is, is het dat voor de grote multinationals zeker wel.’

Van de honderd grootste bedrijven ter wereld zijn er 91 in Nederland actief. Een flink deel daarvan heeft in Nederland een vestiging om belastingtechnische redenen. Om van de belastingvoordelen gebruik te maken, hoeven ze hier niet eens werknemers in dienst te hebben. Ze profiteren van de vele constructies die mogelijk worden gemaakt door het Nederlandse belastingsysteem en door de manier waarop Nederland met belastingverdragen omgaat. Overheden lopen wereldwijd als gevolg van belastingontwijking honderden miljarden mis.

Merkies: ‘Je kunt de term belastingparadijs in de ban doen, maar daarmee verdwijnt het probleem niet. Als iets kwaakt als een eend en waggelt als een eend, dan noem je dat een eend. Zo is het ook voor belastingparadijzen. Laten we gewoon het beestje bij de naam noemen en er aan werken dat Nederland haar verantwoordelijkheid neemt. Uiteindelijk zijn we er bovendien zelf ook bij gebaat dat multinationals een fatsoenlijke bijdrage leveren aan de schatkist.’

De vragen die Merkies vandaag heeft ingediend:

Vragen van het lid Merkies (SP) aan de Staatssecretaris van Financiën over belastingparadijzerij

1. Kunt u aangeven hoe u de aangenomen motie van Vliet met betrekking tot het verwerpen van de kwalificatie belastingparadijs ten uitvoer wil gaan brengen?

2. Indien diegenen waarmee u in debat gaat Nederland een belastingparadijs vinden vanwege de rol die Nederland speelt in het faciliteren van belastingontwijking voor multinationals, welke kwalificatie moeten ze daar dan op plakken?

3. Ontkent u dat Nederland een rol speelt in het faciliteren van belastingontwijking door multinationals?

4. Mogen mensen volgens u zeggen dat Nederland een belastingparadijs is?

5. Vindt u dat belastingparadijzen moeten worden bestreden? Zo ja, hoe?

6. Bestaan er volgens u belastingparadijzen? Kunt er minimaal één noemen?

7. Wat is volgens u de definitie van een belastingparadijs?

8. Deelt u de constatering dat de OESO er een definitie van belastingparadijzen op nahoudt, die er toe leidt dat er geen enkel land op de zwarte lijst van de OESO staat?

9. Waarom verwijst u steeds naar de lege lijst van de OESO om aan te tonen dat een land geen belastingparadijs is?

10. Indien u vindt dat de definitie van belastingparadijzen moet worden aangescherpt, bent u dan bereid daar zelf voorstellen voor te doen, of wacht u af waarmee de OESO zelf komt?

11. Wacht u als het gaat om belastingontwijking in alles de voorstellen van de OESO af of bent u ook zelf bereid proactief aan de slag te gaan? Zo ja, hoe?

12. Wanneer u aangeeft dat preferentiële regimes moeten worden aangepakt, wat bedoelt u daar dan mee? Hoe moeten ze worden aangepakt?

13. Hoe definieert u preferentiële regimes?

14. Hoe verschilt een preferentieel regime van een belastingparadijs?

15. Wat verstaat u het door u gebezigde ‘belastingparadijzerij’?

16. Welke landen doen er aan belastingparadijzerij? Doet Nederland aan belastingparadijzerij?

17. Bent u bereid de bovenstaande vragen apart te beantwoorden en niet bij de beantwoording te bundelen, om te voorkomen dat vragen onbeantwoord blijven?

Betrokken SP'ers