nieuws

De Jong steunt internet petitie striktere EU-lobbyregels

SP-Europarlementariër Dennis de Jong steunt de internet petitie voor striktere regels voor lobbyisten in Brussel. Volgens De Jong zijn strengere regels 'Heel hard nodig'. De petitie is er gekomen naar aanleiding van het vertrek van EU-gezondheidscommissaris Dalli door dubieuze contacten met de tabaksindustrie. De petitie is een initiatief van onder meer de coalitie voor lobby transparantie ALTER-EU waar 200 maatschappelijke organisaties bij zijn aangesloten. Hieronder kunt u de petitie ondertekenen.

Naar aanleiding van het vertrek Eurocommissaris Dali heeft het Europarlement aangedrongen op openheid over het aftreden. Het Europese Parlement heeft daarom 154 vragen aan de Commissie en OLAF, de EU-Fraudebestrijder die onderzoek deed naar Dali, gesteld. De vragen zijn bedoelt om duidelijkheid te krijgen over de reden van aftreden van Eurocommissaris Dalli en om het OLAF onderzoek openbaar te maken. Op zo´n 30 vragen geeft de Commissie geen antwoord en op de vragen waar wel op wordt geantwoord is het antwoord vaak summier of onvolledige. Over het vertrek van Dali is nog meer onduidelijk, volgens Eurocommisaris Barroso is Dalli zelf afgetreden naar aanleiding van een fraudeonderzoek. Dalli geeft echter aan gedwongen te zijn en in de media doen vele scenario´s voor zijn aftreden de ronde. Op basis van de openbaargemaakt informatie is het niet mogelijk om de vele scenario´s uit te sluiten of te bevestigen. De Jong: 'Daarom wil ik weten: is Dalli gedwongen tot aftreden? Heeft hij fraude gepleegd? en is de tabakslobby succesvol geweest met het beinvloeden van de nieuwe Tabaksrichtlijn waar Dalli aan werkte ?'.

Uit de stukken blijkt wel dat OLAF haar eindrapport te vroeg naar de Maltese openbare aanklager heeft gezonden, waardoor de commissie die binnen OLAF toezicht houdt op fundamentele rechten van aangeklaagden en of de procedure goed is uitgevoerd geen oordeel heeft kunnen vellen over deze zaak. Uit de informatie blijkt dat de commissie claimt dat dit een structureel probleem is. De commissie stelt vaak te laat toegang te krijgen tot stukken en te weinig medewerkers te hebben om haar werk goed uit te kunnen voeren. De Jong: `Dit is zeer zorgwekkend. OLAF is dé fraudewaakhond binnen de Europese Unie. Zelfs als iemand schuldig blijkt, heeft hij recht op gedegen en zorgvuldig onderzoek waarin zijn rechten gewaarborgd zijn. Het toezicht hierop moet goed zijn. Ik eis dan ook verbetering van OLAF en zal hier binnen het parlement op aandringen. Ook wil ik dat het OLAF onderzoeksrapport naar Dalli bekend wordt bij het Parlement (of openbaar in het algemeen), zodat voor eens en altijd duidelijk wordt wat de reden voor aftreden is.´