nieuws

Gesthuizen: zorg voor humane opvang vreemdelingen

Uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland moeten anders behandeld worden dan op dit moment gebruikelijk is. Dat bepleiten de tentenkampbewoners uit Den Haag en Amsterdam. Dinsdag boden zij een petitie aan aan de kamercommissie Veiligheid & Justitie en verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven. Sharon Gesthuizen nam deze petitie namens de SP in ontvangst.

Sharon Gesthuizen

In de petitie wordt onder meer gepleit voor opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Nu worden zij veelal opgesloten in vreemdelingendetentie of komen zelfs op straat terecht. Daarbij stellen de bewoners van de tentenkampen dat veel vluchtelingen moeilijk of niet terug kunnen keren, maar desondanks niet in Nederland mogen blijven.

Al jaren tijd pleit de SP voor een humane oplossing voor vreemdelingen. Gemeenten mogen sinds 2010 geen noodopvang meer aanbieden waardoor veel asielzoekers op straat belanden. Vanuit een opvangsituatie keren meer mensen terug naar het land van herkomst dan vanaf de straat. Ook zijn zij dan minder vatbaar voor criminaliteit, prostitutie en moderne slavernij.

Gesthuizen: 'De PvdA heeft beloofd dat Nederland in 2010 een sluitend terugkeerbeleid terug zou krijgen in ruil voor opheffen van de noodopvang. Dit is er nog steeds niet, waardoor nog steeds mensen onnodig op straat komen. Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten weer opvang krijgen totdat terugkeer mogelijk is. Dat is uiteindelijk beter voor iedereen.'

Woensdag debatteert de Kamer met staatssecretaris Teeven over de problematiek rondom de tentenkampen.