nieuws

Felicitaties voor Palestijnen

Namens het bestuur van de SP heeft partijsecretaris Hans van Heijningen vandaag de Palestijnse president Abbas gefeliciteerd met het verwerven van de status van waarnemerstaat in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daarbij heeft hij de hoop uitgesproken dat de nieuwe status bijdraagt aan de ontwikkeling van een democratische en levensvatbare Palestijnse staat en de kans vergroot op een verzoening van Palestijnse groeperingen en op snelle parlements- en presidentsverkiezingen in de Palestijnse gebieden.

Ook de Raad van Europa heeft de Palestijnen gelukgewenst met de uitslag van de stemming gisteren in de Algemene Vergadering van de VN in New York. Zowel de algemeen rapporteur voor het Midden-Oosten, de Italiaanse senator Pietro Marcenaro, als de speciaal rapporteur voor Palestina, SP-senator Tiny Kox, spraken de hoop uit dat de verbeterde internationaalrechtelijke positie van de Palestijnen zal bijdragen aan een duurzame vrede met Israël.

Gisteren stemde de overgrote meerderheid van de lidstaten vóór toelating van Palestina als waarnemerstaat. Nederland hoorde tot de landen die zich van stemming onthielden, zeer tegen de zin van de SP en in strijd met wat minister Timmermans als PvdA-Kamerlid altijd had bepleit. Slechts negen lidstaten, waaronder de Verenigde Staten en Israël, stemden tegen het Palestijnse verzoek tot opwaardering van de status van Palestina.