nieuws

Europese Commissie geeft toe aan de eisen van de cosmetica-industrie

Verbod op testen van cosmetica op dieren dreigt wederom te worden uitgesteld De Europese Commissie lijkt te zwichten voor de lobby van cosmeticabedrijven in Brussel. Ze geeft aan dat een verbod op het testen van cosmetica op dieren uitgesteld kan worden en negeert mogelijkheden om proefdiervrije methoden door te ontwikkelen aldus Europarlementariërs Dennis de Jong (SP), Judith Merkies (PvdA), Bas Eickhout (GroenLinks) en Marja Zuidgeest van Proefdiervrij.

De Commissie overweegt om een verbod op het testen van cosmetica op dieren, dat in 2013 onverkort in heel Europa in werking moet treden, uit te stellen. 'De Europese Commissie laat zich alweer leiden door de cosmeticalobby: in plaats van nu door te pakken, krijgt ze slappe knieën, terwijl de bedrijven al tien jaar de tijd hebben gehad om zich op een dierproevenverbod voor te bereiden. De Commissie laat hiermee haar ware gezicht zien: ze is de slaaf van de grote bedrijven,’ stelt SP-Europarlementariër Dennis de Jong.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is teleurgesteld. ´In het antwoord lijkt de Commissie voor de makkelijkste weg te kiezen. In plaats van de rug recht te houden en achter proefdiervrij onderzoek te blijven staan, geeft de Commissie schoorvoetend toe aan de eisen vanuit de cosmetica-industrie. De Commissie moet onmiddellijk stoppen met dit morrelen aan het verbod op cosmetica met dierenleed.´

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies: ´Een verbod is een verbod. Het is toch niet zo moeilijk: de Commissie moet niet met halfslachtige uitzonderingen komen, maar gewoon het totale verbod doorzetten en zich niet door de lobby van grote cosmeticabedrijven laten beïnvloeden. Innovatie op alternatieve testmethodes zonder dierproeven is hoognodig.’

Directeur Marja Zuidgeest van Proefdiervrij geeft aan teleurgesteld te zijn in de manier waarop de Commissie mogelijkheden om proefdiervrije methoden toe te passen negeert. Zuidgeest: ´Het is onverteerbaar dat de Commissie de ontwikkeling van proefdiervrije testmethodes op de lange baan schuift door het verbod wederom uit te stellen of te amenderen.

Sinds 2009 is het in heel Europa verboden om (ingrediënten van) cosmetica op dieren te testen. Ook is de import van op dieren geteste cosmetica niet meer toegestaan. Destijds is er een uitzondering ingesteld voor dierproeven waar nog geen alternatief voor bestond. Ook voor producten met bepaalde gezondheidseffecten, zoals die voor mensen met een zeer gevoelige huid zijn uitgezonderd van het dierproeftestverbod. Deze uitzonderingen komen volgend jaar te vervallen.

De vier partijen hebben vervolgvragen aangekondigd. De partijen zetten zich in om een meerderheid in het parlement achter zich te krijgen om het verbod alsnog onverkort door te voeren.

Betrokken SP'ers