nieuws

'Verander wet voor veilige kinderopvang'

Nu blijkt dat veel kinderdagverblijven zich niet houden aan het zogenaamde 'vier ogen principe', waar ten allen tijde twee begeleiders toezicht houden op een groep kinderen, pleit SP-Kamerlid Nine Kooiman voor een wetswijziging. 'De beste manier om de veiligheid van kinderen te garanderen, is het toezicht van twee mensen op een groep. De minister moet dit opleggen, ook wanneer het betekent dat er voor sommige verblijven geld bij moet. Veiligheid kost nu eenmaal niet niks.'

Kooiman reageert hiermee op het onderzoek van EenVandaag, Abvakabo FNV en CNV Publieke zaak onder 900 medewerkers in de kinderopvang. Hieruit blijkt dat het 'vier ogen principe' – een aanbeveling van de commissie Gudding naar aanleiding van het grootschalige misbruik bij Het Hofnarretje – vaak niet in de praktijk gebracht wordt.

Kooiman: 'Ik wil veilige, goede maar ook betaalbare kinderopvang. Door de bezuinigen op de kinderopvang is het voor kinderdagverblijven haast onmogelijk om ervoor te zorgen dat er altijd twee leidsters op een groep staan. Op het moment dat duidelijk wordt dat blinde bezuinigingsdrift van dit kabinet doorslaat, is de veiligheid in het geding. Dan zal er maar wat geld bijmoeten. De zorg voor onze kinderen is nu eenmaal niet gratis.'

Daarnaast heeft Kooiman ook gevraagd om ervoor te zorgen dat gemeenten ook beter gaan toezien op de kwaliteit en de veiligheid van de kinderdagverblijven. Nog steeds worden niet alle kinderdagverblijven geïnspecteerd. En waar de inspectie wel komt, worden in 60% van de gevallen tekortkomingen geconstateerd. 'Gemeentes moeten er bovenop zitten, wanneer deze tekortkomingen bekend worden', aldus Kooiman.

Betrokken SP'ers