nieuws

Kamer steunt SP: 5 miljoen extra voor noodhulp

De Tweede Kamer heeft donderdagavond drie voorstellen van SP-Kamerlid Ewout Irrgang gesteund waarmee ruim 5 miljoen euro extra beschikbaar komt voor noodhulp aan de vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Als gevolg van de bezuinigingen op ontwikkelingshulp zou het totale beschikbare budget volgend jaar met 43 miljoen dalen. Dankzij voorstellen van de SP en een ander voorstel om de bijdrage aan de VN-vluchtgelingenorganisatie UNHCR te verhogen is dit met 11 miljoen euro beperkt. In totaal is daarmee volgend jaar 222 miljoen euro beschikbaar voor noodhulp.

De voorstellen van het SP-Kamerlid worden op verschillende wijze gedekt. Irrgang kreeg steun voor zijn voorstel om de steun voor de justitiële sector in Rwanda met 1,5 miljoen euro te verlagen. De mensenrechtensituatie in Rwanda is vooral sinds de verkiezingen van 2010 sterk verslechterd. Amnesty International maakt zich zorgen over willekeurige arrestaties, gevangenneming en verdwijningen in het land. Rwanda wordt intussen steeds dictatorialer. Onder die omstandigheden heeft steun voor de justitiële sector geen zin.

Het SP-Kamerlid kreeg ook steun om de bijdrage van 1,2 miljoen euro aan het PPIAF stop te zetten. Het PPIAF is een aan de Wereldbank verbonden agentschap dat ontwikkelingslanden technische assistentie geeft bij het privatiseren van de watervoorziening. Aangezien de watervoorziening een publieke dienst is, wilde het SP-Kamerlid niet dat Nederland de privatisering van de watervoorziening in arme landen subsidieert.

Tot slot kreeg Irrgang steun voor zijn voorstel om de Nederlandse bijdrage ter verbetering van het overheidsbestuur in Indonesië met 3 miljoen te verlagen. Indonesië is een land dat zich de afgelopen jaren in een indrukwekkend tempo ontwikkelt. Het land is zelfs lid geworden van de G20. Om die reden vond Irrgang dat Indonesië deze uitgaven heel goed zelf kan dragen. Het daarmee vrijkomende bedrag kan beter aan noodhulp besteed worden.

Irrgang: 'Ik ben blij dat de Kamer deze voorstellen gesteund heeft om de bezuinigingen te beperken. Dat is hard nodig. Ondanks dat in 2011 meer geld beschikbaar was voor noodhulp dan vorig jaar bleek dit budget nog steeds onvoldoende. Dat kwam bijvoorbeeld door de enorme hongersnood in de Hoorn van Afrika. Mede als gevolg van de internationale hulp van onder andere Nederland is de honger in de Hoorn van Afrika flink afgenomen. Het geld is dus hard nodig en komt goed terecht om mensen te helpen bij rampen.'

De voorstellen van Irrgang werden gesteund door de PvdD, PvdA, Christenunie en PVV.