nieuws

'Verdubbel opbrengst Giro 555 voor Hoorn van Afrika'

SP Tweede Kamerlid Harry van Bommel vindt dat het kabinet de donaties op giro 555 voor de Hoorn van Afrika moet verdubbelen. Volgens de SP vraagt de omvang van de humanitaire ramp in de Hoorn hierom.

In landen als Somalië, Ethiopië, Kenia en Djibouti worden zo’n 11 miljoen mensen bedreigd door een hongersnood. Er is sprake van de ergste droogte sinds 60 jaar. Volgens de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, is 1,1 miljard euro nodig om een einde te maken aan deze hongersnood. Dat geld is bij lange na niet binnen. Vanwege de enorme omvang van de ramp, de acute nood en het tekort aan middelen pleit de SP voor een verdubbeling van de giro 555 actie door het kabinet.

Van Bommel: 'Inzamelingsacties zijn in het verleden vaker verdubbeld door het kabinet zoals vorig jaar bij de ramp in Haïti. Een van de argumenten hiervoor was dat het overheidsapparaat ontbrak. In Somalië, waar de nood het hoogst is, is dit ook het geval. Nederland heeft voor dit jaar 170 miljoen euro aan noodhulp gereserveerd. Ik kan mij niet voorstellen dat deze pot al leeg is.'

De SP wil ook dat er serieus ingegaan wordt op de twijfels en vragen die veel mensen hebben over de juiste besteding van het geld 'Net als destijds bij Haiti moet er een samenwerkingsverband van het ministerie, de samenwerkende Hulporganisaties (SHO) en de Algemene Rekenkamer komen. Hierdoor zal er zowel achteraf gecontroleerd worden maar zullen er ook vooraf afspraken moeten worden gemaakt over de manier waarop de organisaties hun boekhouding runnen en daarover aan de buitenwereld gaan berichten', aldus Van Bommel.

Betrokken SP'ers