nieuws

Dagboek Kenia: Maandag 9 mei

Van 8 t/m 15 mei brengen SP-leider Emile Roemer, Kamerlid Ewout Irrgang, hoogleraar en Eerste-Kamerlid Eric Smaling en SP-fractiemedewerker Riekje Camara een bezoek aan Kenia. Gedurende deze week bezoeken zij diverse ontwikkelingsprojecten in het land. Ze willen onder andere kijken of Nederlands belastinggeld goed besteed wordt aan het bestrijden van extreme armoede en willen de ingewikkelde Keniaanse politiek beter begrijpen. Voor SP.nl houden ze een dagboek bij.

Maandag 9 mei:

Zondagavond zijn we aangekomen in Kenia. Nairobi, de hoofdstad, is een ruim opgezette groene stad met overal fel oranje en paarse bloemen. Maandag beginnen we de dag met een bezoek aan de Nederlandse ambassade. De plaatsvervangend ambassadeur Hans Docter is uitstekend op de hoogte van de lokale situatie. Kenia is minder arm dan de meeste Afrikaanse landen. Maar toch moet bijna de helft (42%) rondkomen met minder dan 2 dollar per dag. Veel Keniaanse politici zijn corrupt en meer bezig met vriendjespolitiek dan het verbeteren van het lot van de bevolking. Ze kunnen wel een partij als de SP gebruiken hier! Een partij die niet uit is op zelfverrijking en oprecht geïnteresseerd is in het verbeteren van het lot van de armen.

Emile Roemer

In de middag bezoeken we Kibera, de grootste sloppenwijk van Kenia (of zelfs van Afrika). Kibera is een gigantische wijk in de groene heuvels met huizen van modder en golfplaat. Zonder riolering, alles stroomt gewoon door de soms nog geen halve meter brede steegjes. Het stinkt, het is moeilijk lopen maar de mensen lachen meestal vriendelijk naar ons. We bezoeken een aantal kinderen thuis die naar het schooltje gaan dat geld krijgt van de Nederlandse hulporganisatie Edukans.

Een van hen is Pacific. Pacific is een prachtige Afrikaanse meid van een jaar of twaalf. Haar vader overleed toen ze acht was. Met haar kleine zusje, moeder en twee broers leven ze in een hut van een bij drie meter. Een bed, een emmer als douche, en geen riolering. De kinderen slapen op de grond. Alleen Pacific gaat naar school, de broers verzamelen plastic.

Pacific

Zo bezoeken we nog drie kinderen met een vergelijkbaar verhaal. Hun verhalen grijpen ons allemaal erg aan. In het schooltje piepkleine klassen. Boven in de school zijn kleine slaapzaaltjes voor de wezen die daar permanent wonen. We hebben enorme bewondering voor de mensen die het dag en nacht draaiende houden.

Ewout Irrgang en Eric Smaling

Na Kibera bezoeken we de andere kant van Afrika. Een paar kilometer verderop staat een keurig kantoorgebouw in een nette wijk waar een bloeiend Keniaans IT bedrijf zit. Virtual City verkoopt apps om bijvoorbeeld boeren snel inzicht te geven waar ze hun oogst voor de beste prijs kunnen verkopen. Er werken al 57 mensen en ze maken winst. Een typisch voorbeeld van het nieuwe opkomende Afrika dat er ook is. We dineren daarna met Kees Broere, onder andere correspondent voor De Volkskrant en de NOS in Kenia. Hij woont er al ruim tien jaar en het is een mooie afsluiting van een lange en indrukwekkende eerste dag in Kenia.