nieuws

Van Dijk: ‘Minder ambities voor Defensie onvermijdelijk’

De bezuinigingen op Defensie maken het onvermijdelijk dat Nederland minder actief wordt in oorlogsmissies. Het zogenaamde ambitieniveau moet dan ook naar beneden worden bijgesteld. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op de bezuiniging van 1 miljard euro op Defensie. 'Wij steunen de bezuinigingen die ertoe leiden dat Nederland minder meedoet aan aanvalsoorlogen. Het Kabinet moet dan ook stoppen om krampachtig vast te houden aan grote missies. Dan zal de Krijgsmacht opnieuw, net als in voorgaande jaren, overvraagd worden. Dat is unfair naar de militairen en het leidt tot onveilige situaties'.

Vredesmissies

De SP is voorstander van een kleine, bescheiden krijgsmacht die deel kan nemen aan vredesmissies. De bezuinigingen zorgen ervoor dat Defensie een stap in die richting zet. De regering houdt echter vast aan (kortere) deelname aan grote missies. 'Minister Hillen beweert dat Nederland mee blijft spelen op het niveau van de Champions League, maar dat is een valse belofte. Deze fout werd al vaker gemaakt, waardoor Defensie zwaar werd overvraagd. Het is frustrerend voor de militairen en het leidt tot onveiligheid'. In dit licht is de nieuwe missie in Kunduz eveneens volstrekt onverantwoord.

Personeel

Onder de 12.000 banen die gaan verdwijnen, vallen circa 6.000 gedwongen ontslagen. Voor deze mensen moet een goed sociaal plan gemaakt worden. Van werk naar werk is het uitgangspunt. Indien zij daar belangstelling voor hebben, kunnen militairen met voorrang bij de politie of het beroepsonderwijs worden herplaatst.

JSF

Van Dijk vindt het onbegrijpelijk dat de regering blijft vasthouden aan de JSF. Minister Hillen wil binnenkort een tweede testtoestel aanschaffen ter waarde van ruim 100 miljoen euro. Op termijn kan 6 miljard euro bespaard worden op dit geldverslindende prestigeproject. '6000 man op straat zetten en tegelijk doorgaan met de JSF valt niet uit te leggen. Zo snel mogelijk stoppen is de enige oplossing.'

Betrokken SP'ers