nieuws

Steun SP voor manifestatie tegen kernenergie

De SP en ROOD, jong in de SP, roepen samen met een groot aantal maatschappelijke organisaties en politieke partijen op tot een landelijke manifestatie op 16 april tegen kernenergie. Volgens SP-Kamerlid Paulus Jansen is een toekomst met kernenergie niet nodig, nu zoveel duurzame alternatieven voor handen zijn.

Schoon genoeg van kernenergie

De kerncentrales waar het kabinet voor kiest zullen tenminste 40, maar waarschijnlijk zelfs 60 jaar, ouderwetse stroom leveren en al die tijd de overgang naar een groene energievoorziening frustreren. Jansen: ‘Op dit moment is er veel bezorgdheid over de mogelijke gevolgen van een ongeluk. De kans daarop is klein, maar als het misgaat zijn de gevolgen groot. Minstens zo belangrijk is dat kerncentrales door hun bedrijfsvoering heel lastig te combineren zijn met een oplopend aandeel duurzame stroom en meer dan de helft van de opgewekte energie wordt via het koelwater geloosd in zee. Een kerncentrale is ook peperduur. Als je in plaats daarvan een efficiënte gascentrale bouwt, houd je nog tweederde van het geld over om extra te investeren in duurzame elektriciteitsproductie’.

De SP roept op om juist te investeren in duurzame energie. Jansen: ‘Als we op de lange termijn over voldoende schone en betaalbare energie willen beschikken zonder afhankelijk te zijn van het buitenland moeten we nú inzetten op energiebronnen zoals wind en zon. Kernenergie leidt alleen maar af van de schone energievoorziening die juist de toekomst heeft.’

De manifestatie is een initiatief van: Borssele2Nee, DWARS, Greenpeace, GroenLinks, Jongeren Milieu Actief, Laka, Milieudefensie, Natuur en Milieu, de twaalf Natuur en Milieufederaties, Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren, ROOD, SP, Urgenda en WISE.