‘Inspecties chemiebedrijven niet verminderen maar versterken’

SP-Kamerlid Paulus Jansen eist van staatssecretaris Atsma dat hij de jaarlijkse inspecties bij de categorie risicovolle bedrijven, de zogenaamde BRZO-bedrijven, verscherpt door het bedrijf van top tot teen integraal door te lichten. Jansen reageert daarmee op een onderzoeksrapport van de staatssecretaris zelf waaruit blijkt dat er nog veel mis is bij Nederlandse chemiebedrijven.

Jansen: ‘Het kabinet wil dat bedrijven die zich goed gedragen minder geïnspecteerd worden. Maar inspectie is nu juist bedoeld om te controleren óf bedrijven goed werken. De resultaten uit het onderzoek zijn schokkend. Er is nog veel mis, we hebben dus eerder meer dan minder inspecties nodig om een nieuw ‘Moerdijk’ te voorkomen. Het is onze plicht om alles wat in onze macht ligt te doen om omwonenden van chemische bedrijven zo goed mogelijk te beschermen’.

Een ander heikel punt betreft ook het gebrek aan kennis bij kleine gemeenten. De SP stelde eerder voor om de vergunningverlening en het toezicht op grote chemische clusters op te schalen naar een bestuurslaag met voldoende kennis om die verantwoordelijkheid te kunnen dragen. De SP pleitte eerder ook voor een rijksinspectiedienst, die voldoende kennis hebben om lagere overheden bij te staan. Toenmalig minister Ter Horst vond dit een sympathiek idee en zou naar die voorstellen kijken, maar de regering laat niet veel meer van zich horen. De SP hoopt dat de Kamer en de staatssecretaris lessen trekken uit de ramp in Moerdijk en het onderzoek van Atsma en zal de voorstellen komende week opnieuw onder de aandacht brengen.

Betrokken SP'ers