nieuws

Hoorzitting over Shell in Nigeria

Shell heeft een rode kaart gekregen vanwege haar activiteiten in Nigeria. Het bedrijf is uit de Dow Jones index van duurzame bedrijven gegooid, vanwege de aanhoudende olielekkages in het West-Afrikaanse land. Voor SP-Tweede Kamerlid Gesthuizen zijn de problemen die Shell veroorzaakt in Nigeria reden tot het organiseren van een hoorzitting: 'De situatie rond oliewinning in Nigeria is zeer ernstig. Sommige gebieden zijn bezaaid met plassen olie. Landbouw of veeteelt is door de vervuiling onmogelijk geworden. Mensen hebben bovendien geen schoon drinkwater.'

Shell ontkent verantwoordelijk te zijn voor de vervuiling. Het bedrijf wijst op de moeilijke en gevaarlijke situatie in het land en de aanwezigheid van militante groepen. 'Volgens Shell is het grootste deel van de vervuiling het gevolg van sabotage. Onderzoeken van ondermeer Amnesty International tonen echter aan dat Shell wel degelijk steken laat vallen. Ik wil dus met alle betrokkenen spreken – de waarheid moet nu eindelijk boven tafel komen.' Ook VN rapporteur voor de Niger Delta Michael Cowing liet zich deze zomer negatief uit over de handelwijze van het bedrijf.

Gesthuizen ging eerder dit jaar op bezoek bij Shell in Den Haag om opheldering te vragen. Ook sprak zij met de lokale bevolking in Nigeria, Amnesty International en Milieudefensie over de zaak. De hoorzitting over Shell in Nigeria zal vermoedelijk in november plaatsvinden.