nieuws

SP: Parlementair onderzoek naar oorlog in Afghanistan

De SP wil dat er een parlementair onderzoek komt naar de oorlog in Afghanistan. Tweede-Kamerlid Jasper van Dijk: “Het is volgens ons een foute oorlog met een foute strategie en desastreuze consequenties. De Taliban is niet verslagen maar juist sterker geworden en ook Al Qaida bestaat nog steeds. De tienduizenden logboeken die via Wikileaks naar buiten kwamen, maken duidelijk dat een grondig onderzoek van de oorlog en de Nederlandse deelname onvermijdelijk is.”

Het doel van de oorlog was, in reactie op de aanslagen van 11 september, om Al Qaida uit te schakelen. Daarvoor moest het Taliban-regime wijken, dat immers steun verleende aan de terreurgroep. Nu, negen jaar later, hebben de Taliban formeel de macht niet meer, maar zij maakt in het grootste deel van het land nog steeds de dienst uit. Al Qaida is ook niet uitgeschakeld.

Het aantal burgerslachtoffers van westers ingrijpen zou volgens de gepubliceerde logboeken veel hoger liggen dan door westerse regeringen is erkend. Ook Nederlandse troepen zouden verantwoordelijk zijn voor meer burgerslachtoffers dan tot nu toe bekend. “In een fatsoenlijke democratie haal je in zo’n situatie de onderste steen boven.”