Studenten demonstreren voor studiefinanciering (video)

Een paar duizend studenten voerden vandaag in Amsterdam actie voor behoud van de basisbeurs. Lijsttrekker Emile Roemer en Kamerlid Jasper van Dijk spraken hen toe vanaf het podium. Roemer: "De studiefinanciering is onmisbaar voor toegankelijk onderwijs. Afschaffing maakt dat studeren weer een zaak wordt van de rijken."

SP-Verkiezingsjournaal was erbij

Ook ROOD, jong in de SP, was volop aanwezig met spandoeken en de 'stufi-dieven' Job C., Femke H., Alexander P. en Mark R. De studenten zijn van mening dat toegankelijk onderwijs een algemeen belang is. Roemer: "Iedereen heeft profijt van goede artsen, leraren en advocaten. Dat geldt ook voor de bakker en de slager. Bovendien wil de bakker ook graag dat zijn kinderen kunnen studeren. Je moet een vervolgstudie dus niet onbetaalbaar maken voor mensen met een lager inkomen."

Opvallend was de aanwezigheid van het CDA. Ook zij voerden actie voor behoud van de basisbeurs. Van Dijk vindt dat een goede zaak, al zegt hij er wel bij dat het CDA het collegegeld fors wil verhogen. "Uiteindelijk ben je met het CDA dus net zo ver van huis."

Demo