SP: “EU, stop cyanide bij mijnbouw”

“Het duurt te lang om cyanide bij het winnen van goud te verbieden. Het bedreigt ons water en de biodiversiteit: het gebruik ervan moet onmiddellijk stoppen.” Dat zegt Europarlementslid Kartika Liotard. De SP’er is daarom een van de initiatiefnemers om via een resolutie de Europese Commissie te dwingen een verbod op cyanidegebruik in de mijnbouw in te stellen.

Morsingen In 2000 deed zich de grootste milieuramp van centraal Europa voor. Honderdduizend kubieke meter water met het extreem agressieve cyanide stroomde via Roemenië de rivieren in en doodde vrijwel alle leven. De kans dat zich zoiets weer voordoet, wordt als reëel bestempeld. Wereldwijd komen nog regelmatig grote cyanidemorsingen voor.

Resolutie Liotard: “Toch gaan we in de EU door met het gebruik ervan, ook in dichtbevolkte gebieden. Daarom hebben we nu een resolutie opgesteld. We willen dat de Europese Commissie er alles aan doet dit cyanidegebruik nog in 2010 volledig stop te zetten. De christendemocratische fractie waar het CDA bij hoort, wil tijd rekken. Ze willen onze resolutie alleen ondertekenen als er staat dat er pas eind 2011 met een verbod wordt begonnen. Als het niet anders kan zal ik me daar bij neerleggen, maar het is bizar dat zulke koehandel zich voordoet in het VN-jaar ter bescherming van de biodiversiteit.”