‘Onderzoek naar privacyschending Google’

SP-Kamerlid Arda Gerkens vindt dat onderzocht moet worden of Google kan worden aangepakt vanwege het grootschalig schenden van de privacy van mensen. Google blijkt persoonlijke gegevens te hebben verzameld en bewaard die via draadloze netwerken van internetgebruikers zijn verzonden. Gerkens spreekt van een ernstige misstap van het internetbedrijf: “Als dit waar is heeft Google grootschalig inbreuk gemaakt op de privacy van internetgebruikers. Daar moet stevig tegen worden opgetreden. Als het kan met het strafrecht, het grootschalig schenden van de privacy is daarvoor ernstig genoeg.”

Bij het verzamelen van gegevens voor de dienst ‘Streetview’, waarbij auto’s van Google door straten rijden om opnames te maken, zou Google de gegevens van internetgebruikers hebben opgeslagen. Gerkens vindt dat onderzocht moet worden hoe dit heeft kunnen gebeuren, hoe grootschalig de opslag van persoonsgegevens is geweest en op welke wijze dit kan worden aangepakt. Gerkens: “Google heeft al eerder onduidelijkheid laten bestaan over de informatie die wordt opgeslagen van gebruikers van zoekmachines. Maar het ongevraagd opslaan van informatie, misschien wel over bezochte websites of verzonden emails, gaat nog een stuk verder. Google heeft het recht niet die gegevens te bewaren, ze rijden notabene ongevraagd door je straat met dit soort auto’s. Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat dit soort informatie niet zomaar wordt uitgelezen of bewaard door anderen.”

Gerkens wil dat de gegevens die ten onrechte zijn verzameld per direct worden vernietigd. Behalve haar verzoek aan minister Hirsch Ballin te onderzoeken of strafrechtelijk kan worden opgetreden zou Gerkens ook graag zien dat het College bescherming persoonsgegevens zich hiermee gaat bemoeien. Eerder pleitte Gerkens al voor meer bevoegdheden voor het College bescherming persoonsgegevens op te treden tegen privacyschendingen.

Betrokken SP'ers