nieuws

Krista in New York: Duizenden demonstranten bij start VN kernwapenbijeenkomst

SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft gisteren deelgenomen aan een massale betoging tegen kernwapens in New York. Vele duizenden demonstranten liepen van Times Square naar het VN hoofdkwartier met de boodschap dat een kernwapenvrije wereld nu noodzakelijker is dan ooit. Vandaag begint in New York de toetsingsconferentie voor het Non Proliferatieverdrag. Van Velzen is daarbij aanwezig als lid van de Nederlandse delegatie.

Krista van Velzen

Van Velzen spreekt betogers toe: 'Maak Europa kernwapenvrij'

Van Velzen: “De betogers waren blij met mijn boodschap uit Nederland. De Tweede Kamer steunde mijn motie voor verwijdering van kernwapens uit Nederland en Europa. Die boodschap werd met luid applaus ontvangen.”

Op de bijeenkomst van vandaag spreekt minster Verhagen van Buitenlandse Zaken. Van Velzen: “Ik verwacht van Verhagen dat hij de uitspraak van de Kamer overbrengt en dat hij van de andere regeringsleiders net zo’n applaus krijgt als ik van de betogers op straat. Het is beschamend dat Nederland nog steeds het non-proliferatieverdrag schendt door als niet-kernwapenstaat toch Amerikaanse kernwapens toe te laten. We kunnen deze week een einde maken aan die vertoning.”

Eerder deze week woonde Van Velzen een bijeenkomst bij van landen die onderdeel zijn van een kernwapenvrije zone. Afrika, grote delen van Azië, de Zuid Pacific, Antarctica, Mongolië, de ruimte en de zeebodem zijn al officieel uitgeroepen tot kernwapenvrije zone. Tijdens de bijeenkomst vertelde Secretaris Generaal van de VN Ban Ki Moon dat de wereld één grote kernwapenvrije zone moet worden en dat juist deze landen het goede voorbeeld stellen. Van Velzen: “Het is hoog tijd dat Europa een kernwapenvrije zone wordt. Nederland zou daarin een voortrekkersrol in moeten spelen.”

Een kleine impressie van de demonstratie

Betrokken SP'ers