Van Velzen: Sluiting jeugdgevangenissen onaanvaardbaar

SP-Kamerlid Krista van Velzen vindt dat de drie jeugdgevangenissen die nu gesloten dreigen te worden zo spoedig mogelijk omgebouwd moeten worden om ze geschikt te maken voor andere doelgroepen. Het personeel mag wat haar betreft niet weggestuurd worden maar moet zoveel mogelijk worden bijgeschoold.

Van Velzen reageert op het besluit van demissionair justitieminister Hirsch Ballin drie jeugdgevangenissen buiten gebruik te stellen: “Er staan kinderen op de wachtlijst voor een plek in de gesloten jeugdzorg, voor slachtoffers van mensenhandel is nergens plek en asielzoekers werden eerst gehuisvest in tenten en nu in containers. Dan moet je geen jeugdgevangenissen sluiten maar ombouwen. Er moet veel flexibeler worden omgegaan met de opvangcapaciteit, dan kun je andere problemen oplossen. Dat is ook goed voor het personeel, dat gewoon aan het werk kan blijven.”

Minister Hirsch Ballin heeft besloten 300 plekken in justitiĆ«le jeugdinrichtingen ‘buiten gebruik te stellen’. Doodzonde volgens Van Velzen: “We hebben die plekken keihard nodig. Misschien niet voor jonge boefjes, maar wel voor kinderen met gedragsproblemen en anderen die opvang nodig hebben. Deze extra capaciteit krijgt de minister nu in de schoot geworpen! Natuurlijk moet er heel wat gebeuren om die inrichtingen daarvoor geschikt te maken, maar ik denk dat dat kan. Bovendien gaat het om meer dan 600 arbeidsplaatsen. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan, deze mensen kunnen worden bijgeschoold. Ik ben zwaar teleurgesteld dat het personeel pas vandaag op de hoogte is gebracht, zij hadden veel eerder betrokken moeten worden om mee te denken.”

Van Velzen zal haar alternatieve plannen presenteren in een Kamerdebat over jeugdgevangenissen aanstaande donderdag.

Betrokken SP'ers